Káva a čaj

Čaj - nápoj života

Michaela Holá
10.04.2009

Čaj je příjemný pro zahřátí v zatím stále chladném počasí, také však dokáže povzbudit a má mnoho léčivých účinků. Pokud vám chutná a rádi si jej dopřáváte, vězte, že tím také prospíváte vlastnímu zdraví. Účinky čaje jsou již dlouho využívány a v mnoha zemích dokonce nese název „nápoj života“.

Obsahuje přes sto chemických látek, z nichž můžeme jmenovat např. třísloviny (katechiny, polyfeny a jejich sloučeniny, které se vyznačují vysokou biologickou aktivitou). V různých druzích čaje je obsah tříslovin rozdílný, nejvíce jich najdeme v čaji zeleném. Jejich množství se však dá ovlivnit též přípravou nápoje. Ponecháme-li vroucí vodu po zalití čaje v čajové konvici působit kratší dobu (2-3 minuty), vyluhují se především aromatické látky. Při prodloužení doby na 5-6 minut vyluhujeme i třísloviny.

Jako pozitivní účinky čaje lze uvést:

  • Povzbuzení tělesné a duševní činnosti: Pokud si potřebujete dodat vitalitu, můžete sáhnout po čaji černém. Ten vás probere po ránu a příjemně naladí na další den.
  • Termoregulace: Čaj je výborný termoregulátor. V zimě vás zahřeje, naopak v horku osvěží. Bylo zjištěno, že v parných letních dnech snižují studené nápoje teplotu pouze v dutině ústní, kdežto horký čaj dokáže zmenšit teplotu celého lidského těla.
  • Ovlivnění trávicího traktu: Zde hrají svou roli zejména již zmiňované třísloviny, které váží škodlivé látky. Třísloviny v zeleném čaji podporují tvorbu žaludečních šťáv, a tím napomáhají zpracování potravy. Zelený čaj přispívá ke snížení tělesné váhy a snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Katechiny podporují činnost ochranné střevní mikroflóry a zamezují rozvoji hnisavého procesu v trávicím traktu.
  • Prevence zubního kazu: Čaj dodává tělu fluorové sloučeniny, které zpevňují zubní sklovinu a zpomalují růst bakterií zodpovědných za tvorbu kazu.
  • Obsah vitamínů: Obsahuje vitamíny skupiny B, dále A, C a P. Konkrétně vitamíny C a P posilují odolnost organismu proti infekčním chorobám.
  • Podpora kardiovaskulárního systému: Čaj svými stimulačními účinky podporuje činnost srdce, celé oběhové soustavy a  zabraňuje kornatění cév. Můžeme ho tedy chápat jako prevenci proti cévním mozkovým příhodám a srdečním infarktům.
  • Zpomalení procesu stárnutí: Toho je docíleno obsahem antioxidantů, které zvyšují imunitu, váží volné radikály, a tím působí proti stárnutí.
  • Působení proti rakovině: Toto se týká zejména čaje zeleného, u něhož bylo toto působení prokázáno. Katechiny obsažené v zeleném čaji blokují působení některých karcinogenů, dále zelený čaj zabraňuje a zpomaluje průběh rakoviny kůže vyvolané UV zářením a snižuje pravděpodobnost onemocnění rakoviny plic

Zároveň nám čaj pomáhá v dodržování pitného režimu. Během celého dne je třeba pravidelně doplňovat tekutiny a nečekat až na stav, kdy budete mít žízní sucho v puse. Pokud potřebujete povzbudit a odbourat únavu, zkuste si dát místo kávy hrnek čaje. Pokud by jste byli celý den jen na kávě, spíše tím odvodníte svůj organizmus.

Čaj taktéž dokáže navodit příjemnou atmosféru, zahřeje i uklidní vás na duši a díky pestrému výběru si můžete zvolit právě tu příchuť a vůni, která vám vyhovuje nejvíce a na kterou máte zrovna chuť.

Jaký čaj máte nejraději vy? Kupujete si čaje sáčkové nebo sypané?

Autor: Michaela Holá

Přírodní kosmetika
Powerjóga: mladší sestra jógy

Další články